Yaşam

Van Gölü’nde bulunan Kayı damgalı ve haç işaretli taşlar

800.000 yaşında Türkiye’ninen büyük göl Van Gölü’nün dibindeki kalıntılar,Dalışlarla dünyaya tanıtılırken bu ören yerlerine yenileri eklendi.

Amatör ve profesyonel dalgıçlar tarafından yapılan dalışlarda, Van Gölü’nün derinliklerinde suların çekilmesiyle hem mezarlık hem de köy yaşamının izlerini taşıyan alanlar bulundu.
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Doğu Deniz Derneği ve Van’da HAK Arama Kurtarma Derneği üyeleri tarafından gerçekleştirilen dalışta Van Gölü’nün derinliklerinde keşfedilen yeni sırlar çözülmeyi bekliyor.

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, volkanik Nemrut Dağı’nın patlaması sonucu oluşan ve sodalı suyuyla dikkat çeken, 3 bin 713 kilometrekarelik alana sahip, deniz gibi uzanan uçsuz bucaksız sularının altında birçok sır saklıyor.

Doğu Deniz Cemiyeti Lideri Cumali Birol, gazetecilere dalış yaparak çözülmeyi bekleyen yeni sırlar keşfettiklerini söyledi.

Birol, Tatvan ve Ahlat ilçelerinin ortasında dalış yaparak buldukları mezarlıklar ve köy yaşamı izlerinin bulunduğu alanla ilgili kendilerine telefon geldiğini bildirdi. “Bugün aldığımız bir telefonla hemen Van’daki grubumuzu aradık. HAK Arama Kurtarma Derneği ve Doğu Deniz Derneği üyeleri ile birlikte uzman dalgıçlarımız ile Ahlat ve Tatvan’ın ortasında çok geniş bir alanı keşfettik. mezarlıklar var. Burada Kayı tamgası ve haç işaretli taşlara rastladık. Mezarlıklarda Kayı tamgalı iri bir taşa rastlamamız çok ilginç. Çok araştırma yaptık ve Kayı ile ilgili bir taş görebildik. Haçların ortasında böyle bir taşı ilk kez görüyoruz.”söz konusu.
Van Gölü’nde buldukları yerleşim alanında havan topları, leğenler ve sokağa benzer yerler gördüğünü sözlerine ekleyen Birol, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bölgede çok büyük bir yerleşim var. Bu yerleşim merkezinde dibekler ve kurnalar bulunmaktadır. Yerleşim yeri olan sokaklardır. Bu sokaklar dokuma taşlarla süslenmiştir. Dalış severlerle çok güzel bir alan oluşturduk ve yeni bir keşfe imza attık. Dalış için çok büyük bir alan. Van Gölü havzasında sular yıllardır çekiliyor. Bu çekilme nedeniyle mezar taşlarının ortaya çıkarıldığını gördük. Burada da Van Gölü havzasının her bölgesinde yaşam izlerini görebiliriz. Burada Nuh Tufanı ile ilgili atölye çalışmaları yaptık. Derneğimizin düzenlediği çalıştaya İngiltere’den iki jeolog eğitmeni getirdik. Bundan dolayı Nuh Tufanı’nın Van Gölü havzasında meydana geldiğini bir nebze de olsa ispatlamış olduk. Bu vesileyle 23 metre derinlikte karşılaştığımız bu bulgurlar bize bunu kanıtlıyor. Van Gölü gelgitler yaşamış ama bakir ve saf bir göl. Doğası ve doğal güzellikleri, göl ve sağlık turizmi ile çok farklı bir bölgeye taşınıyoruz. Bu dalış okulu bunu kanıtlıyor. Halkımız için güzel bir dalış okulu kurduk. Adilcevaz’a. Bugün Mısır’da olmayan bir yapı var burada. Öğrencilerimiz kanolarımızla eğitim alıyor. Bu nedenle dalış severleri buraya bekliyoruz. Van Gölü havzası ve Adilcevaz’a kadar. Bulduğumuz alanlarda turizm açısından farklı bir rotaya ulaşıyor. Günümüzde mısır, dalışın hacı olarak kabul edilmektedir. Ancak mısırdan daha hoş olan mikrobiyalitler muhtemelen yaşayan tek popülasyon, inci kefali bir tek ama bunun yanında Rus batığı, Adilcevaz kalesi, sahilde mikrobiyalitler ile bulduğumuz köy ve köy bugün bulduğumuz yaşam izleri bizi çok farklı bir rotaya götürüyor. Dalış severleri Van Gölü havzasına Adilcevaz’a bekliyoruz.”

Bulduklarımızı önce basınla, ardından bazı üniversitelerdeki hocalarla paylaşacaklarını sözlerine ekleyen Doğu Denizi Derneği Lideri Cumali Birol, şunları söyledi: Elde ettiğimiz görüntüleri önce basınla paylaşıyoruz. Daha sonra bu görüntüleri üniversitelerdeki hocalarımıza göndereceğiz. Kayın taşı ile Haçlı mezar taşının yan yana olduğu bu manzaralar ilk kez burada görülüyor. Bunu araştırıp inceleyecek kadar şanslılarsa buradan pahalı hocalarımıza iletiyoruz. Gelsinler bizi bulsunlar, orada dalış yapalım. Orada ne keşfettik, hangi medeniyetlere sahipler, burada hangi medeniyetler yaşadı, bu noktada insanlarımızı bir bedel ödeyerek yakmış olacağız. Bitlis’e yeni keşif hayırlı olsun”söz konusu.

haberseydikemer.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu