İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kocaeli Üniversitesi İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı iken 29 yıl siyasetin içinde bulundu. Bu 29 yılın son 8 yılında özellikle son 8 yılda tüm Türkiye’de çok daha bilinir hale geldi. Meral Akşener’in 1 Kasım 2015 Seçimleri sonrasında İYİ Parti’yi kurma süreci, aksiyon filmlerini andıran bir serüveni gözler önüne seriyor. O halde bu geziyi birlikte hatırlayalım.
2022 Türkiye’sinin en etkili siyasi partilerinden biri olan Uygun Parti; Aslında uzun yolculukların, onurlu bir direnişin, saha kongrelerinin, mahkeme kapılarının ve darbe soruşturmalarının sonunda kurulan bir manifesto hareketidir.
1 Kasım 2015 Erken Seçimlerinde AK Parti yüzde 49 oyla tek başına iktidara geldi. MHP ise tam iki milyon oy kaybederek yüzde 11’de kaldı.
MHP eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan ve Alparslan Türkeş’in son genel sekreteri; Partinin eski bakanlarından Koray Aydın, daha önce Genel Başkan adaylığını açıklamıştı.
Selanik’ten Kocaeli’ne göç eden Rumelili Türk bir ailenin kızı olan Meral Akşener, 90’lı yılların başında üniversitelerde tarih öğretmenliği yaparken DYP’den siyasete atılmış ve kısa sürede parti içinde yükselen bir isim olmuştur.
2001 yılında AK Parti’nin kuruluş toplantılarına katılan Akşener; Sonraki dönemde AK Parti’nin kurucusu olmayı reddederek 3 Kasım 2001’de Milliyetçi Hareket Partisi’ne katıldı.
Meral Akşener’in Devlet Bahçeli ile çekişmesi aslında 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra başladı.
Çünkü Akşener’e kısa bir süre önce özel hayatı hakkında iftira atılmış ve kaseti olduğu iddia edilmişti.
Üç genel Liderlik adayı; Koray Aydın, Sinan Ogan ve Meral Akşener bir araya geldi.
Fakat; Bahçıvan Nuh diyor, Hz değil. “Ne yaparlarsa yapsınlar kongre olmayacak,” diye mırıldanmaya devam etti.
Özellikle Meral Akşener şehir şehir gezerek MHP teşkilatları ile görüştü. Akşener’e ilgi büyüktü.
MHP Genel Merkezi, benzeri görülmemiş bir karara imza atarak, muhalefete imza atan tüm il başkanlarını görevden aldı. Bunu sadece görevden almadı; birçok ildeki kuruluşları kapattığını duyurdu.
O ana kadar Bahçeli’ye karşı daha saygılı ve ölçülü olan muhalifler, daha sert bir tavır alma kararı aldı. Ümit Özdağ da bu süreçte muhalefetin yanında yer aldı.
Türkiye’nin bir numaralı gündemi MHP’ydi. MHP’deki gelişmeleri sabahtan akşama kadar herkes takip ediyor; Kongre olur mu olmaz mı diye soruyorlardı birbirlerine.
Muhalifler nihayet mahkemeden istedikleri kongre kararını aldılar. Ancak MHP Genel Merkezi bu karara karşı bir karşı karar yayınladı.
Güvenlik geçişe izin vermedi. Davacılara biber gazı sıkıldı. Gerçekleştirilemeyen kongre sonunda Meral Akşener kendi yoluna gitmek zorunda kaldı.
Meral Akşener, İYİ Parti’yi kurduktan sonra da Türkiye’deki muhalefetin en önemli aktörlerinden biri olmaya devam etti.