Haber

Türkiye Muhalefetinin En Önemli Aktörlerinden Meral Akşener’in Siyasi Yolculuğu

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kocaeli Üniversitesi İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı iken 29 yıl siyasetin içinde bulundu. Bu 29 yılın son 8 yılında özellikle son 8 yılda tüm Türkiye’de çok daha bilinir hale geldi. Meral Akşener’in 1 Kasım 2015 Seçimleri sonrasında İYİ Parti’yi kurma süreci, aksiyon filmlerini andıran bir serüveni gözler önüne seriyor. O halde bu geziyi birlikte hatırlayalım.

2022 Türkiye’sinin en etkili siyasi partilerinden biri olan Uygun Parti; Aslında uzun yolculukların, onurlu bir direnişin, saha kongrelerinin, mahkeme kapılarının ve darbe soruşturmalarının sonunda kurulan bir manifesto hareketidir.

Türkiye’nin en temel ve geniş tabanlı ideolojilerinden biri olan Türk Milliyetçiliğinin iktidar partisi tarafından yutulmasına karşı çıkanların başkaldırısının sonucudur.

1 Kasım 2015 Erken Seçimlerinde AK Parti yüzde 49 oyla tek başına iktidara geldi. MHP ise tam iki milyon oy kaybederek yüzde 11’de kaldı.

1 Kasım 2015 Seçimlerinin ardından AK Parti yeniden iktidara geldi ve aradan 5 ay geçtikten sonra Türkiye yeniden tek parti hükümeti ile görüştü. Ancak MHP içinde bu durumu hazmedemeyenler de oldu…

MHP eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan ve Alparslan Türkeş’in son genel sekreteri; Partinin eski bakanlarından Koray Aydın, daha önce Genel Başkan adaylığını açıklamıştı.

Ancak kamuoyunda yankı uyandıran açıklama eski içişleri bakanı, TBMM Başkanvekili ve eski MHP Milletvekili Meral Akşener’den geldi… Meral Akşener, MHP genel başkan adayı olduğunu açıkladı.

Selanik’ten Kocaeli’ne göç eden Rumelili Türk bir ailenin kızı olan Meral Akşener, 90’lı yılların başında üniversitelerde tarih öğretmenliği yaparken DYP’den siyasete atılmış ve kısa sürede parti içinde yükselen bir isim olmuştur.

DYP Kadın Kolları Başkanı Akşener, 1995 seçimlerinden sonra ilk kez milletvekili seçildi. dyp-refah koalisyonunda kabineye girdi ve Türkiye’nin ilk kadın içişleri bakanı oldu.

2001 yılında AK Parti’nin kuruluş toplantılarına katılan Akşener; Sonraki dönemde AK Parti’nin kurucusu olmayı reddederek 3 Kasım 2001’de Milliyetçi Hareket Partisi’ne katıldı.

Meral Akşener, başta merhum ağabeyi Nihat Gürer olmak üzere MHP camiasına yakın bir isimdi. Bununla birlikte, siyasi geçmişi ve hayata bakışı açısından, tipik bir davacıdan daha merkezi bir figürdü.

Meral Akşener’in Devlet Bahçeli ile çekişmesi aslında 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra başladı.

Akşener’in çok öne çıkmasını istemeyen Bahçeli; Akşener’i önce TBMM Başkanvekilliği görevinden almış, ardından 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı göstermemiştir. “Hanımefendi dinlenecekler” diyen ve “gizlidir, toplum içinde söylenmez” sözleri beni aday göstermeme gerekçesi olarak gören Bahçeli çok ses getirdi.

Çünkü Akşener’e kısa bir süre önce özel hayatı hakkında iftira atılmış ve kaseti olduğu iddia edilmişti.

O ana kadar sessiz kalan Meral Akşener; Bahçeli’nin şahsiyetini bizzat hedef alması üzerine isyan bayrağını kaldırdı. MHP genel başkanının değişeceği muhteşem kongrenin bir an önce toplanması için davette bulundu.

Üç genel Liderlik adayı; Koray Aydın, Sinan Ogan ve Meral Akşener bir araya geldi.

Devlet Bahçeli’yi davet ettiler: “5 ayda 2 milyon oy kaybettik. Kongreye gidelim, delegeler karar versin. MHP’yi mahkeme kapılarında sürüklemeyin. Genel başkanımız olarak kongreyi siz toplarsınız”

Fakat; Bahçıvan Nuh diyor, Hz değil. “Ne yaparlarsa yapsınlar kongre olmayacak,” diye mırıldanmaya devam etti.

Muhalif avukatlar, karargâhta imzaları teslim edecek muhatap bile bulamadı. Bahçeli ne kadar inatçı ve tavizsizse, muhalefet adayları da o kadar kararlı ve hırslıydı. Genel Merkez’in örgütün sesine kulak tıkamasına misilleme olarak örgüt ziyaretlerine başladılar.

Özellikle Meral Akşener şehir şehir gezerek MHP teşkilatları ile görüştü. Akşener’e ilgi büyüktü.

Gittiği her şehirde MHP teşkilatları tarafından coşkuyla karşılandı, büyük sevgi gördü. Aynı şekilde Oğan ve Aydın da kendi bölgelerini ziyaret ettiler. Muhalefetin bu sahadan uzaklaştırmalarına Genel Merkezin tepkisi çok sert oldu.

MHP Genel Merkezi, benzeri görülmemiş bir karara imza atarak, muhalefete imza atan tüm il başkanlarını görevden aldı. Bunu sadece görevden almadı; birçok ildeki kuruluşları kapattığını duyurdu.

MHP resmen kendi kapısına kilitliyordu. Artık kılıçlar çekilmişti. Genel Merkez’in sırf sözleşme imzaladılar diye kuruluşların kapılarını kilitlemesi muhalefette büyük bir duygu kırılmasına neden oldu.

O ana kadar Bahçeli’ye karşı daha saygılı ve ölçülü olan muhalifler, daha sert bir tavır alma kararı aldı. Ümit Özdağ da bu süreçte muhalefetin yanında yer aldı.

Parti mahkemedeydi. Acentelerin kapıları kilitlendi ve delegelerin imzaları dikkate alınmadı. Devlet Bahçeli tek bir kararla partiyi kongreye getirmeyi başarırken, inat uğruna her şeyi ateşe verdi.

Türkiye’nin bir numaralı gündemi MHP’ydi. MHP’deki gelişmeleri sabahtan akşama kadar herkes takip ediyor; Kongre olur mu olmaz mı diye soruyorlardı birbirlerine.

MHP ile uzaktan yakından alakası olmayanlar bile merak etti.

Muhalifler nihayet mahkemeden istedikleri kongre kararını aldılar. Ancak MHP Genel Merkezi bu karara karşı bir karşı karar yayınladı.

Türk siyasi tarihinde “Saha Kongresi” olarak anılan 15 Mayıs 2016’da binlerce milliyetçi Kuzey Ankara yollarına döküldü… Ancak otele giden yol TOMA’lar ve güvenlik araçları tarafından kapatıldı.

Güvenlik geçişe izin vermedi. Davacılara biber gazı sıkıldı. Gerçekleştirilemeyen kongre sonunda Meral Akşener kendi yoluna gitmek zorunda kaldı.

16 Nisan 2017 Cumhurbaşkanlığı Referandumu sonrasında MHP’den tamamen koptu. 25 Ekim 2017’de Meral Akşener liderliğinde İYİ PARTİ kuruldu. MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan’ın katılmadığı İYİ Parti’ye; Kuruluşundan itibaren Ümit Özdağ, bir süre sonra Koray Aydın katıldı.

Meral Akşener, İYİ Parti’yi kurduktan sonra da Türkiye’deki muhalefetin en önemli aktörlerinden biri olmaya devam etti.

2017’de kurduğu ÂLÂ Partisi, 14 Mayıs seçimlerine Millet İttifakı çatısı altında ama birçok ilde kendi listeleriyle giriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu