Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop, MIKTA 8. TBMM Başkanları Konferansı’nda konuştu.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “MIKTA gibi eşgüdüm ve işbirliğine dayalı ortaklıkların, ülkelerin farklı kültür ve deneyimlerini bir araya getirerek dünyadaki sorunlara daha bütüncül bir bakış açısıyla bakılmasına önemli katkı sağlayabileceğine inanıyoruz.” söz konusu.

??????Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya’dan oluşan uluslararası platform MIKTA’nın 8. Meclis Konuşmacıları Konferansı Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleştirildi.

Konferansın “Sorumlu Yapay Zeka ve Yeni Teknolojiler: Fırsatlar ve Riskler” başlıklı 4. oturumunda konuşan Meclis Başkanı Şentop, gelişen yeni teknolojiler ve yapay zekanın günlük hayatı derinden etkilemeye başladığını ve artık her alanda kullanım alanı bulduğunu söyledi. yaşam alanları.

Cep telefonlarından otomobillere, bilgisayarlardan ev eşyalarına kadar her şeyin yapay zeka ile donatıldığına işaret eden Şentop, sağlık, eğitim, ekonomi, turizm, tarım ve güvenlik gibi birçok alanın yapay zeka sayesinde yeniden tanımlandığını vurguladı.

Prestij etkisiyle yıkıcı bir teknoloji olarak nitelendirilen yapay zeka teknolojisinin ise sunduğu imkanlar ve potansiyel açısından gelecek için oldukça umut verici bir duruma işaret ettiğini kaydeden Şentop, yapay zekanın günlük rutinleri değiştirdiğini söyledi. her koşulda ve sunduğu kolaylıklarla hayatın merkezine oturur.

Hangi kültürel mirasa veya hangi ideolojik zihniyete sahip olursa olsun insanın hayata bakış açısını oluşturan unsurların hızla yaygınlaştığını vurgulayan Şentop, insanın temelde bilimsel olarak doğru-yanlış, etik olarak iyi-kötü, dinsel olarak helal-olduğuna vurgu yaptı. haram, estetik olarak güzel. Genel olarak çirkin ve adil ya da yanlış olanın ve nasıl olması gerektiğinin arayışı içinde olduğunu belirtti.

Günümüzün en önemli sorunlarından birinin yeni teknolojileri ve yapay zekayı insan hayatına entegre etme sorunu olduğunu söyleyen Şentop, milletvekillerinin yani milletvekillerinin bu işin jenerik yönüne odaklanması gerektiğini söyledi.

Şentop, son dönemde insanları manipüle etmek, ayrıştırma ve kutuplaştırma amacıyla geliştirilen deepfake teknolojisinin, son derece gerçekçi geçersiz görüntü, ses ve manzaraların üretilmesini sağlayan yapay zekanın kötü niyetli kullanımının değerli bir örneği olduğuna dikkat çekti.

Yapay zeka ve diğer teknolojilerle ilgili yasal düzenlemelerin dikkatle yapılması gerektiğini kaydeden Şentop, mevzuatta bu teknolojilerin getirdiği tüm risklerin ortadan kaldırılmasına odaklanırken, bu teknolojilerin gelişimini engellemeyecek veya yavaşlatmayacak bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini vurguladı. önemli uzmanlığa ihtiyaç duyulan bu alanlarda çalışmak.

Şentop, özellikle çok uluslu teknoloji şirketlerinin çalışmalarının çerçevesini belirlemede ve uluslararası mevzuatın hazırlanmasında, uluslararası toplumun gündeminde yer alan bu konunun MIKTA ülkeleri tarafından ön planda tutulması gerektiğini söyledi.

“Hızla Değişen Küresel Ortamda Parlamento Diplomasisi ve Karşılıklı Bağımlılık”

Konferansın “Hızla Değişen Küresel Ortamda Parlamenter Diplomasi ve Karşılıklı Bağımlılık” başlıklı son oturumunda Şentop, küreselleşme ile birlikte teknolojinin baş döndürücü gelişiminin, yeni iletişim teknolojileriyle dünyayı daha anlamlı bir yer haline getirdiğini belirtti.

Yeni teknolojilerin ve gelişen imkanların ülkelerin ortasındaki sorunları büyük ölçüde ortadan kaldırdığına dikkat çeken Şentop, bu durumun bazı güçlükleri de beraberinde getirdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Bugünkü oturumlarımızda bahsettiğimiz uluslararası sistemin adaleti tesis etmedeki zorlukları, artan göç, iklim değişikliğinden kaynaklanan sorunlar bu yeni dünyanın getirdiği zorluklardan sadece birkaçı. etkili bir araç çünkü parlamenter diplomasi esnekliği ve geniş hareket alanı sayesinde eşsiz fırsatlar sunuyor.”

Küresel sorunlara küresel çözüm arayışlarında ve aktif çok taraflılık ekseninde farklı kültür ve ülkelerle ilişkilerini derinleştirdiklerini belirten Şentop, “MIKTA gibi uyum ve işbirliğine dayalı işbirliklerinin değerli katkılar sağlayabileceğine inanıyoruz. Ülkelerin farklı kültürlerini ve deneyimlerini birleştirerek dünyadaki sorunlara daha bütüncül bir bakış açısı getirmek.İklim değişikliği, göç, doğal afetler, gıda güvenliği gibi bugün fikir alışverişinde bulunduğumuz konulara bakıldığında hepimizin farklı fikirleri olduğu görülüyor. Bu farklı deneyimleri parlamenter diplomasi yoluyla paylaşmak, daha etkin analizler üretmek için bize ilham verecektir.” dedi.

Parlamenter diplomasinin MIKTA’nın geleceği ve uluslararası siyasette oynayacağı rol için kritik öneme sahip olduğuna işaret eden Şentop, “MIKTA üyesi ülkelerin parlamentoları olarak parlamenter diplomaside proaktif ve stratejik bir yaklaşım benimsiyor ve işbirliğimizi çeşitlendiriyoruz. “Mevcut siyasi, sosyoekonomik ve kültürel farklılıklarımız, günümüz dünyasında deneyimlerimizi paylaşmak ve yeni işbirlikleri oluşturmak için bize yepyeni fırsatlar sunuyor. Birbirimizden öğrenebileceğimiz farklı yaklaşımlar ve analizler var. MIKTA ülkeleri gibi farklılıkları olan ortaklıklar, deneyim paylaşımının faydalarını iyice değerlendirmeli.” dedi.

“Parlamento diplomasisi yoluyla birlikte çalışmanın güzel bir örneği olduğuna inanıyorum”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop, konferansın MIKTA üyesi ülkelerin kendilerine has siyasi, sosyal ve ekonomik özellikleri çerçevesinde bakış açılarını ve iyi uygulamaları paylaşma fırsatı bulduğu bir platforma dönüşmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, şunları söyledi: , “MIKTA üyesi ülke parlamentolarının ortak hedeflere ulaşmak için parlamenter diplomasi yoluyla nasıl birlikte çalışabilecekleri yeterli değildir. Bu bağlamda, uluslararası parlamenter asamblelerde birlikte hareket edebilmeleri için parlamenter delegasyonlarımızı uyum toplantıları yapmaya teşvik etmeliyiz. karşılıklı ziyaretler yapmak ve ortak toplantılarda bir araya gelmek ve dostluk gruplarımıza daha yakın ilgiyi teşvik etmek için ihtisas komiteleri.” terimleri kullandı.

Şentop, Türkiye olarak parlamenter diplomasi yoluyla küresel iş birliğini geliştirmek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Konferansın kapanış oturumunda Meclis Başkanı Şentop, katılımcı ülkeler tarafından kabul edilen ortak bildiriyi okudu.

Şentop, konferansın gelecek yıl ev sahipliğini yapacak olan Endonezya Temsilciler Meclisi Başkanı Konu Maharani için bölünme sürecini yaptı.

Konferans, katılımcıların aile fotoğrafı çektirmesi ile sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu