Ekonomi

Silifke’de üreticilere 50 bin adaçayı fidanı desteği

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl Silifke’de ilk kez dağıttığı adaçayı fidanı, verdiği verimle üreticiye umut verdi. Bu yıl da aynı projeye devam eden ekipler, yeni fidanları üreticilerle buluşturdu.

Büyükşehir Belediyesi, Silifke’nin Ovacık, Yeğinli, Çaltıbozkır, Kavak, Kırobası, Burunucu, Işıklı, Uşakpınarı ve Öztürkmenli mahallelerinden 7’si kadın 25 üreticiye 50 bin adaçayı fidanı dağıttı. Proje ile üreticileri alternatif tarım ürünleri yetiştirmeye teşvik eden ekiplerin, katma maliyeti yüksek tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi ile üreticilerin daha fazla gelir elde etmelerini sağladığı kaydedildi. Proje sayesinde 25 dönüm arazinin tarıma kazandırılmasını sağlayan belediye gruplarının da Silifke ilçesindeki eser çeşitliliğinin artmasına katkı sağladığı belirtildi. Fonksiyonel gıda, baharat, bitki çayı, ilaç, kozmetik ve parfümeri endüstrilerinde değer gören ve türlerinin birçoğu Türkiye’de endemik olan adaçayının, türünün korunması ve üretiminin artırılması açısından önemli bir bitki olduğuna da dikkat çekildi. .

Tarım Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda Beslenme Mühendisi olarak görev yapan Hasret Gök, meyve, sebze ve seracılık yapılmayan alanlarda adaçayı üretimini teşvik etmeyi ve alternatif ürünler sunmayı amaçladıklarını belirtti.

Gök, “Geçen yıl yaptığımız projeye bu yıl ikincisi ile devam ediyoruz. Bu kapsamda Silifke ilçesine bağlı 9 mahallede 7’si kadın 25 üreticiye 50 bin adaçayı fidanı hediye ediyoruz. %100 hibe.Üreticilerimiz kazanıyor.Her yıl tek hasat yapabilecekleri için proses tesisleri sayesinde ürünlerini doğrudan bitki çayı veya adaçayı yağı olarak değerlendirebilecekler ve tüketiciye sunabilecekler. ikinci yıldan itibaren ilkbahar sonu ve yaz sonunda olmak üzere iki hasatla pazara sunulur.

Adaçayının bölgeye uyum sağladığını ve üreticilerin oldukça memnun olduğunu belirten Gök, “Geçen yıl Silifke ilçesine bağlı 4 mahallede 800-1200 rakım aralığında üreticilerimizle demonstrasyon çalışması geliştirdik. Karar verdik” dedi. .

Ovacık İlçesinde yaşayan ve aromatik bitkilerden esansiyel yağlar üreten ve ikinci kez adaçayı fidanı alan Fatma Aydın, “Bence harika, çünkü normalde iki kere adaçayı kesmemiz gerekirken, geçen yıl dört kere hasat ettim.” Yöreyi çok sevdi ve şimdi yeniden yeşerdi. Yağını yaptık, yapraklarını kuru halde sattık. Yağını çıkardığımız küspeyi ihraç edip sattık. Tütsü olarak ve mumlarda esans olarak kullandık. Bu süper bir şey. Biz adaçayı sevdik, o da bizi sevdi.” ifadelerini kullandı.

Burunucu Mahallesi’nde oturan Hamdi Atalay, ilk defa adaçayı fidanı aldığını belirterek, “Bence çok güzel bir yaklaşım. Lavanta dağıtıldı. Neyse ki yetişemedik. Milletimiz ve bizim için çok büyük bir nimettir” diyenler, “Kimse ortaya getirip de bulamaz. Alım garantili olduğu için bu yönüyle çok güzel.” – MERSİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu