İş

İnşaat sektöründen ara eleman sorununa çözüm talebi: ‘Ücretleri 150 bin liraya çıktı’

Türkiye Müteahhitler Birliği(TMB) tarafından yayınlandı İnşaat Sektörü Analiz RaporuŞantiyelerde çalışacak demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü ve düzenli personel gibi orta düzey personel bulma konusunda yaşanan zorluklara dikkat çekilerek, sorunun kalıcı çözümü için eğitim politikalarında değişiklik yapılması önerildi.

TMB’den yapılan açıklamaya göre, 2023 yılının son çeyreğine ilişkin “İnşaat Sektörü Analiz Raporu” yayımlandı.

“Yeni Yüzyılda Eski Sorunlar, Zorluklara Rağmen Başarılar”başlıklı analizde küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektörüne ilişkin bilgiler değerlendirildi.

Raporda, sektörün geçen yıla yüksek girdi maliyetleri ve emtia sorunlarıyla başladığı hatırlatıldı. Geçtiğimiz yılın başında Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgenin yeniden imarı için sektörün seferber olduğu kaydedildi.

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde hızlanan kentsel dönüşüm ve altyapı çalışmalarının gelecekte de sektöre destek olmaya devam edeceğine dikkat çekilen raporda, bu yıl sektörü bekleyen en önemli sorunlardan birinin de hayır kararının açıklanması olduğu belirtiliyor. Kamu tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu haller dışında yeni projeler yatırım programına dahil edilecek.

Raporda, personel endeksindeki artışın dikkat çekici seviyelere ulaştığı, 2023 yılı boyunca girdi maliyetlerindeki yüksek artışlardan bölümün etkilendiği ve orta kadro sorununun yeterince derinleştiğine dikkat çekildi.

Demirci ve kalıpçı bulmakta zorluk yaşanıyor.

Raporda inşaatlarda istihdam edilecek “demirciler, kalıpçılar, iş makinesi operatörleri ve hatta kadrolu personel”den bahsediliyor. Mavi yakalı” Orta kademe eleman bulmakta sıkıntı yaşandığı belirtilen bölümde fiyatların geçen yılın sonunda aylık 150 bin liraya kadar çıktığı belirtildi. Sadece yurt içinde değil yurt dışında üstlenilen projelerde de istihdam sorunlarının yaşandığı belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

“TMB tarafından yetkili kurumların ve kamuoyunun dikkatine her fırsatta sunulan bu sorunun çözümü için mevcut eğitim politikalarında köklü değişiklikler yapılması elzem görülmektedir. Mevcut sistemde üniversitelere yönelik olanların kısa vadede olmasa da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelik ve nicelikte meslek ve sanat okullarına yönlendirilmesi gerekmektedir.” “Personel sağlanması ve ülkemizdeki işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlanması açısından değerlidir.”

Raporda ayrıca bölümün 1972’den bu yana ulaştığı uluslararası proje portföy büyüklüğünün, 135 ülkede üstlenilen 12 bin 71 proje ve 501 milyar 878 milyon dolar ile rekor seviyeye ulaştığı hatırlatıldı.

Raporda, Suudi Arabistan ile mevcut ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde bu ülkenin Türk inşaat sektörü için yıllık 10 milyar dolarlık yeni iş potansiyeline sahip bir pazar konumuna geldiği belirtiliyor. “Basra Körfezi’nden karayolu ve demiryolu ağıyla Türkiye’ye ulaşacak olan Kalkınma Yolu Projesi’nin önümüzdeki dönemde inşaat sektörümüzün yurt dışı faaliyetleri açısından büyük önem taşıyacağı düşünülüyor.”değerlendirme yapıldı.

altintas-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu