Ekonomi

Çin, Avrupa Birliği ile ticari anlaşmazlıkta hangi pazarlık kozlarına sahip?

Çin ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki mevcut ticari anlaşmazlıkta, Citi analistleri bu hafta yayınladıkları bir raporda Çin’in ılımlı bir yaklaşım sergilerken olası karşı önlemlere bilinçli olarak hazırlandığını belirtti.

Citi’nin yakın tarihli bir raporuna göre, AB’nin 4 Temmuz 2024’te Çin elektrikli araçlarına (EV) geçici ücretler koymasının ardından Çin, tartışmalara öncelik vererek ihtiyatlı bir tepki verdi, ancak gerekirse yanıt vermeye hazır olduğunu da belirtti.

Finans kuruluşu, Çin’in ilk tepki eylemlerinin AB’den konyak ve domuz eti ithalatına yönelik özel incelemelerden oluştuğunu açıkladı. Ticaret Bakanlığı (MofCom), Çin’in brendi ithalatının %99,3’ünü temsil eden Fransa’ya özel bir vurgu yaparak, AB’den gelen brendi için haksız düşük fiyatlarla satış yapılıp yapılmadığını belirlemek için bir soruşturma ilan etti.

Bununla birlikte Citi, brendiye yönelik olası vergilerin, 2021’de belirlenen vergilerin kaldırılmasının ardından Avustralya’dan ithalatı yeniden başlatan Çin’in alkollü içecek pazarı üzerinde küçük bir etkiye sahip olmasının beklendiğini belirtiyor.

Benzer bir şekilde, AB’den ithal edilen domuz etinin haksız yere düşük fiyattan satılıp satılmadığını tespit etmek üzere yürütülen bir soruşturmanın da devam ettiği belirtiliyor. Dünyanın en büyük domuz eti tüketicisi olan Çin, 2023 yılında %47,9’u AB’den olmak üzere 6,9 milyar dolar değerinde domuz eti satın aldı.

Soruşturma İspanya, Hollanda, Danimarka ve Fransa gibi kilit tedarikçileri hedef alıyor. Citi’ye göre, yurt içinde yeterli miktarda bulunmasına ve tüketici fiyat endeksinin fiyatların düştüğünü göstermesine rağmen, domuz eti üzerindeki herhangi bir ücretlendirme Çin’in görüşmelerdeki pazarlık gücünü artırabilir.

Finans kuruluşu ayrıca Çin’in tren motorları, güneş enerjisi teknolojileri, rüzgar enerjisi ekipmanları ve güvenlik donanımları gibi ürünleri içeren AB ticaret uygulamaları ve engellerine yönelik geniş kapsamlı bir inceleme başlattığını belirtiyor.

Nisan 2025 ortalarına kadar devam edebilecek olan bu inceleme, Çin’in daha önce AB’nin Çin’in mali yardımlarına ve pazarlara girişine yönelik incelemelerine verdiği tepkiyi yansıtıyor.

Ayrıca finans kuruluşu, Çin’in kasıtlı yaklaşımının, çatışmanın tırmandırılması yerine diyaloğu tercih ettiğini gösterdiğine inanıyor. İhracatı ithalatından fazla olan önemli bir ekonomi olarak Çin, uluslararası piyasalar ve üretim ağlarıyla entegrasyonunu sürdürmeye çalışıyor.

Citi’ye göre, Pekin’in AB ile müzakerelerde kabul edilebilir ödünler önermesi ve anlaşmazlıkların kötüleşme ihtimali olana kadar tepkilerini ölçülü tutması bekleniyor.

Özetle Citi, Çin’in AB ile ticaret anlaşmazlığında karşı önlemler için spesifik incelemelerden ticaret engellerine yönelik daha geniş soruşturmalara kadar uzanan önemli seçeneklere sahip olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, Çin’in ana konsantrasyonunun diyalog üzerinde olduğunu, çeşitli sonuçlara hazır olmakla birlikte anlaşmazlıkları dostane bir şekilde çözmeyi amaçladığını ileri sürüyorlar.

Bu makale AI yardımıyla üretilmiş ve çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla ayrıntı için Hüküm ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu